Pages - Menu

Wednesday, May 20, 2015

Workout Rutin untuk Freeletics Sport ( No Equipment )

Assalamualaikum semua.. Kali ni entri special sikit saya nak berkongsi dgn rakan bloggers tentang macam mana nak stay fitness tanpa sebarang peralatan gym atau weight.. only gain mass!

Ok seperti yang kita tahu, kebanyakan mereka yang obses terhadap bentuk tubuh badan mereka baik lelaki mahupun perempuan sudah pasti mereka akan mengambil langkah awal untuk mengekalkan body shaped dengan membuat pelbagai aktiviti kecergasan di gym.

Tidak dinafikan bahawa membuat senaman( fitness ) di gym akan memberikan impak dengan lebih cepat dan lumayan berabnding aktiviti freeletics atau pon calisthenic ( Bars equipment ).
Tapi untuk penggemar ke Gym, mereka haruslah maintain fitness untuk kekalkan bentuk badan mereka kerana jika tidak dilakukan sudah pasti ianya akan mengecut. Lain dengan senaman freeletics atau callisthenic, apabila seseorang athletic mengambil bahagian dalam bidang calisthenic atau freeletic ni, mereka 100% menggunakan berat badan mereka sendiri sebagai beban. Jadi impaknya akan nampak kekal walaupun ianya mengambil masa yang panjan untuk membuat shape pada tubuh seseorang berbanding dengan pergy ke gym.

Cuba elakkan dari mengambil supplement supplement... Ramai saje yang berjaya hanya dengan menjaga gizi makanan yang seimbang.. lebih banyak makan makanan yang bersumberkan protein seperti putih telur, ayam, daging merah dan jangan lupa juga mengambil zat sayur sayuran untuk keseimbangan keperluan pada badan. Untuk yang memulakan aktiviti freeletic ni, korang kena ada ketahanan mental dan fizikal yang kua... At list buatlah 2-3 kali seminggu dengan mengambil masa selama 30minit -1 jam untuk setiap set latihan..

Basic set untuk beginner :
( biceps )

  • 10 reps regular push up 
  • 10 reps wide push up               ( ulang 3x ) rehat 1-2minit setiap satu set
  • 10 reps diamond push up 
(triceps )
  • 10-12 reps regular dips           ( lang 3x ) rehat 1-2minit setiap set
  • 10-12 wider dips
selebihnya boleh berpandukan pada gambar di bawah :



Untuk keterangan atau lebih info mengenai freeletic sport...
korang boleh ke laman www.freeletics.com
dan register serta boleh mengupload aplikasi di android market korang...
Selamat bersenam =)
Majulah sukan untuk negara ^^

8 comments:

  1. Singgah follow blog ni :) nice entry :)

    ReplyDelete
  2. thnx mama darwiish.. feel free to get update new hehe

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. yup dya akan nmpak effect lpas lbih krg 15 minggu scara constant training..gud luck hehe

      Delete
  4. terima kasih atas perkongsian. btw done follow u, follow mine too :) - Noob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx.. nanti boleh try la yerp.. hehe

      Delete
  5. sy kalau workout buat kt rumah je, tak guna peralatan pon slalunya. cuma xberapa nk djadikan rutin la. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. saya pon biase buat home workout tp bynk gak melepak kt luar sambil maen bar

      Delete

Blue Fire Pointer